A fogyasztóvédelmi törvény szerint fogyasztóvédelmi referenst köteles foglalkoztatni minden, KKV-nak nem minősülő vállalkozás. A Relevanciánál több mint 150-en szereztek fogyasztóvédelmi referensi képesítést. A következő képzés részleteiről kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!A fogyasztóvédelmi és kereskedelmi kommunikációs szabályok és a hatósági jogalkalmazás Magyarországon szigorúbb, mint az EU többi tagállamában. A Relevancia szaktanácsadása 10 éve biztosítja széles körű stratégiai, operatív és szervezeti témákban az objektív döntés meghozatalát .MÓDOSULT A FOGYASZTÓVÉDELMI TÖRVÉNY! A 2016. január 1-jétől hatályos módosítás a fogyasztóvédelmi referens kötelezettségévé teszi, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságot tájékoztassa a referens foglalkoztatásával kapcsolatos adatokról, illetve az abban bekövetkezett változásokról 8 napon belül.

Módosult a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény

A közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosításokról szóló 2015. évi CLXXXVI. törvény törvény módosította a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvényt. A módosítás három lényeges területen érinti a referensek feladatát, illetve képzését:

 

1. A módosítás pontosítja a fogyasztóvédelmi referensnek az alkalmazottak képzés szervezésével kapcsolatos feladatait. A módosítás egyértelműsíti, hogy a fogyasztóvédelmi szabályokat ismertető képzést kell rendszeresen szervezni. (17/D § (2) bekezdés)
 

2. A módosítás a fogyasztóvédelmi referens (nem az őt foglalkoztató vállalkozás!) kötelezettségévé teszi, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságot tájékoztassa a referens foglalkoztatásával kapcsolatos adatokról, illetve az abban bekövetkezett változásokról 8 napon belül. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságról szóló 225/2007. (VIII. 31.) Korm. rendelet 8. §-ának (1) bekezdése értelmében a „bejelentést” az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal felé kell megtenni. (17/D § (6a) bekezdés)

 

3. A módosítás értelmében a képzés kizárólag jelenléti képzés keretében végezhető. A jövőben tehát nem adható ki fogyasztóvédelmi képesítési bizonyítvány on-line képzés alapján.
 

A módosítás hatálybalépésének időpontja 2016. január 1. Ennek megfelelően az új rendelkezéseket – egyebek mellett a referens „bejelentési” kötelezettséget - 2016. január 2-tól alkalmazni kell.