A fogyasztóvédelmi törvény szerint fogyasztóvédelmi referenst köteles foglalkoztatni minden, KKV-nak nem minősülő vállalkozás. A Relevanciánál több mint 150-en szereztek fogyasztóvédelmi referensi képesítést. A következő képzés részleteiről kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!A fogyasztóvédelmi és kereskedelmi kommunikációs szabályok és a hatósági jogalkalmazás Magyarországon szigorúbb, mint az EU többi tagállamában. A Relevancia szaktanácsadása 10 éve biztosítja széles körű stratégiai, operatív és szervezeti témákban az objektív döntés meghozatalát .MÓDOSULT A FOGYASZTÓVÉDELMI TÖRVÉNY! A 2016. január 1-jétől hatályos módosítás a fogyasztóvédelmi referens kötelezettségévé teszi, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságot tájékoztassa a referens foglalkoztatásával kapcsolatos adatokról, illetve az abban bekövetkezett változásokról 8 napon belül.

2015. április 23.

 

 

Mit kell tudni a tápértékek és az allergének jelöléséről, az élelmiszerekre vonatkozó állításokról, a belső szabályzatról, és az endokrin diszruptorokról?

A szakmai nap az Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesülettel (ÉVE) együttműködésben kerül megrendezésre


 

Időpont: 

2015. április 23. (csütörtök), 10:00 – 13:00 óra.

Helyszín:  

Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium, 1015 Budapest, Szabó Ilonka u. 2-4.



 

 

 

 

 

 

Fontosabb témák:

 

- A tápértékjelölésre vonatkozó szabályok minden élelmiszerre vonatkoznak? Mikortól általánosan kötelező a tápérték jelölés? Meddig használhatók fel a régi tápértékjelölést tartalmazó vagy anélküli csomagolóanyagok? Melyek a tápértékjelöléskötelező és önkéntes elemei?

- Hogyan kell feltüntetni az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat az előrecsomagolt élelmiszereken? Kinek, kit és hogyan kell tájékoztatnia az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokról a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetén?

- A 2015. július 1-jétől hatályba lépő rendelkezések szerint az élelmiszervállalkozóknak belső szabályzatot kell készíteniük az allergének késztermékben való jelenlétére vonatkozó szóbeli tájékoztatásról.

- Vannak-e tagállami példák – jó gyakorlatok az élelmiszer-vállalkozók által az allergének késztermékben való jelenlétére vonatkozó szóbeli tájékoztatásra alkalmazandó belső eljárási szabályra?

- Mely kereskedelmi kommunikációban kell alkalmazni a tápanyag-összetételre és az egészségre vonatkozó állítások előírásait?

- Melyek az élelmiszerek endokrin diszruptorai és milyen hatással bírnak?

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes program:

10:15 – 10:20

Köszöntő

Dr. Suhajda Zsuzsanna elnök - Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesület (ÉVE)

10:20 - 10:45

A tápértékek jelölése és az allergének jelölése az előrecsomagolt élelmiszereknél

Schreiberné Molnár Erzsébet igazgató - Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)

10:45 – 11:10

Az allergének jelölése a nem előrecsomagolt élelmiszereknél

Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-helyettes - Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

11:10 – 11:25

Európai Uniós példák az allergének késztermékben való jelenlétére vonatkozó szóbeli tájékoztatás megadásának módjáról

Dr. Lendvai Szabolcs vezető jogi tanácsadó – Relevancia Tanácsadó Iroda

11:25 – 11:45

Kávészünet

11:45 – 12:10

A tápanyag összetételre és az egészségre vonatkozó állítások

Dr. Horacsek Márta - Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)

12:10 – 12:35

Az élelmiszerek endokrin diszruptorai

Dr. Bóna Viola - Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)

12:35 - 12:50 Konzultáció