A fogyasztóvédelmi törvény szerint fogyasztóvédelmi referenst köteles foglalkoztatni minden, KKV-nak nem minősülő vállalkozás. A Relevanciánál több mint 150-en szereztek fogyasztóvédelmi referensi képesítést. A következő képzés részleteiről kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!A fogyasztóvédelmi és kereskedelmi kommunikációs szabályok és a hatósági jogalkalmazás Magyarországon szigorúbb, mint az EU többi tagállamában. A Relevancia szaktanácsadása 10 éve biztosítja széles körű stratégiai, operatív és szervezeti témákban az objektív döntés meghozatalát .MÓDOSULT A FOGYASZTÓVÉDELMI TÖRVÉNY! A 2016. január 1-jétől hatályos módosítás a fogyasztóvédelmi referens kötelezettségévé teszi, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságot tájékoztassa a referens foglalkoztatásával kapcsolatos adatokról, illetve az abban bekövetkezett változásokról 8 napon belül.

2015. július 16.

Szakmai nap

az élelmiszerekre vonatkozó tájékoztatási szabályok legújabb változásairól és ellenőrzéséről,

különös tekintettel a vendéglátásra, a közétkeztetésre és a távértékesítésre


A rendezvény az Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesülettel (ÉVE) 2015. április 23-án közösen megtartott, a tápértékek és az allergének jelölésére, az élelmiszerekre vonatkozó állításokra, az allergénekről szóló tájékoztatásra vonatkozó EU tagállami belső szabályzatokra, valamint az endokrin diszruptorokra vonatkozó tájékoztatásról szóló szakmai nap folytatása.


 

Időpont:

2015. július 16. (csütörtök)

Helyszín:

Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium, 1015 Budapest, Szabó Ilonka u. 2-4., Díszterem

Program

 

10:00 – 10:15

Regisztrálás

10:15 – 10:20

Köszöntő

Dr. Suhajda Zsuzsanna elnök - Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesület (ÉVE)

10:20 – 10:50

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatási szabályok változásai

Kuti Beatrix - Földművelésügyi Minisztérium (FM) Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

10:50 – 11:10

A közétkeztetésre vonatkozó új követelmények és azok szükségessége

Miháldy Kinga osztályvezető - Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)

11:10 – 11:30

„Mintaszabályzat” – az allergénekről szóló tájékoztatáshoz a vendéglátásban

Dr. Lendvai Szabolcs jogi irodavezető - Élelmiszervállalkozók Versenyképességéért Egyesület (ÉVE)

11:30 – 12:00

Konzultáció


Kiemelt témák:


Az élelmiszerjelölésről szóló 1169/2011/EU rendelet szerint a nem előrecsomagolt termékek jelölésére vonatkozó követelményeket, valamint az ilyen élelmiszerekkel kapcsolatos információk átadására vonatkozó részletes szabályokat tagállami szinten kell meghatározni. Fontos továbbá, hogy 2015. július 1-től és szeptember 1-től új rendelkezések lépnek életbe a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergén jelölésére és a közétkeztetésre vonatkozóan. Érdemes tehát tudni, hogy

  • Milyen változások várhatók a távértékesítés útján eladásra kínált nem előrecsomagolt élelmiszerek fogyasztói tájékoztatási követelményeiben?
  • Hogyan bővül azon nem előrecsomagolt élelmiszereknek a köre, amelyeken az előrecsomagolt élelmiszereken kötelezőn feltüntetendő adatokat meg kell adni?
  • Mely információkat kell a nem végső fogyasztónak történő értékesítésre szánt termékek esetén magyar nyelven feltüntetni?
  • Milyen elvárások vonatkoznak az élelmiszer-automatákban és az automatizált értékesítő helyeken értékesítésre kínált nem előrecsomagolt élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásra?
  • Milyennek kell lennie a vendéglátásban kötelezően alkalmazandó, az allergének késztermékben való jelenlétére vonatkozó szóbeli tájékoztatás módjáról készített belső szabályzatnak 2015. július 1-je után?
  • Milyen elvárásokat fogalmaz meg a közétkeztetőkkel szemben 2015. szeptember 1-je után a 37/2014. EMMI rendelet?
  • Mi indokolta tette szükségessé az EMMI rendelet megalkotását?
  • Miért fontos a megfelelő személyi feltételek biztosítása a konyhákban?
  • Mi tartozik az étkeztetők és mi tartozik a beszállítók felelősségébe?