Az élelmiszerek előállítását, forgalmazását egy igen szerteágazó jogszabályi rendszer szabályozza. Mind Európai Uniós, mind hazai jogszabályokat figyelembe kell venni ezen a területen dolgozó szakembereknek. Az élelmiszerjogi szabályozás feladata az emberi élet és egészség magas szintű védelme mellett a fogyasztói érdekek védelme (tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalma), valamint az élelmiszerek és takarmányok Közösségen belüli szabad mozgásának biztosítása. Az élelmiszer-vállalkozók sikere nagyban függ e szabályok ismeretétől, megfelelő alkalmazásától.
Egyre tájékozottabbak és képzettebbek egészségükkel kapcsolatban a magyar fogyasztók, akiket a vállalatoknak éles versenyben kell megnyerniük. Ennek következtében fokozott figyelmet fordítanak speciális fogyasztókra és egyéni igényekre is. A növekvő reklámzajban az egyre tudatosabb fogyasztók megnyeréséért az étrend-kiegészítő előállító és forgalmazó vállalkozások csak magas szintű szakmai támogatással képesek piacon maradni, illetve árbevételüket növelni.